Jei tikėti protingais dėdėmis ir tetomis, tai sorų kruopose gausu įvairių amino rūgščių, B grupės vitaminų (kurie saugo organizmą nuo depresijos, reguliuoja kraujo spaudimą, gražina odą bei plaukus ar net gerina atmintį), geležies, riebalinių aliejų, kurie padeda įsisavinti kai kuriuos vitaminus ir pan. Todėl nenuostabu, kad kažkada tai buvo bene pagrindinė kruopa iš kurios gamindavo ir miltus, ir sriubas, ir desertus ir net gėrimus. Deja, kaip ir šiais laikais, taip ir anais, vienos naujovės keičia kitas ir paplitus ryžiams, grikiams, kukurūzams soros buvo nepelnytai užmirštos ir išstumtos iš kasdienio raciono. Ir vieną gražią dieną, stovėdama parduotuvėje ir nagrinėdama kruopų įvairovę užkliuvau būtent už sorų pakelio. Nusipirkau (tiesiog smalsumas nugalėjo), ir tik tada pagalvojau, kad gyvenime nesu su jomis susidūrusi, net neįsivaizdavau kaip jas virti, todėl prisėdau prie literatūros ir ėmiau ieškoti kažko, kas nebūtų vien tik košė. Taip atradau kišą, kuris sužavėjo ne tik mane, bet ir visus valgiusius, nes nė vienas negalėjo pasakyti iš ko jis pagamintas, o pagrindinis spėjimas buvo - varškė. Todėl drąsiai galiu teigti, kad sorų kruopos - mano metų atradimas, kuris vis dažniau bus įtraukiamas į šeimos meniu.
Pagrindas:
300 g sviesto
150 ml vandens
500 g miltų
žiupsnis druskos
Įdaras:
300 g moliūgo
250 g sorų kruopų
500 ml pieno
3 v.š. cukraus
3 kiaušinių tryniai
100 ml riebios grietinėlės
100 g fermentinio sūrio
2 v.š. grietinės
sviesto
žiupsnelis druskos
Pagrindas: minkštą sviestą šluotele (mikseris čia visai nereikalingas) gerai sumaišyti su vandeniu ir druska. Atsargiai įmaišyti miltus, gerai išminkyti ir suvyniojus į maistinę plėvelę palaikyti 15-25 min kambario temperatūroje. Išimti tešlą iš maišelio, iškočioti ant miltais pabarstyto stalo, įtiesti į kepimo formą, šakute subadyti (kad neatsirastų pūslių kepant) ir kepti 15 min, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Įdaras: soras išvirti piene pagal instrukciją ant pakelio. Įberti druskos ir cukraus. Moliūgą nuvalyti ir padalinti į dvi dalis. Vieną dalį supjaustyti smulkiais kubeliais, o kitą - sutarkuoti. Kubelius apkepinti keptuvėje su sviestu ir cukrumi. Kiaušinių trynius šluotele suplakti su grietinėle, grietine ir tarkuotu fermentiniu sūriu. Gautą masę sumaišyti su išvirta sorų koše ir tarkuotu moliūgu. Paruoštą įdarą dėti ant apkepto pagrindo, ant viršaus sudėti kepintus moliūgo kubelius ir kišti atgal į orkaitę dar 10-15 min. Ragauti galima tiek šiltą, tiek ataušusį, bet man buvo skaniausias pernakt pastovėjęs šaldytuve.
Skanaus!
Shape menu
P.S. iš atlikusios pagrindo tešlos iškepiau cukruotų sausainių :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą