2016 m. sausio 3 d., sekmadienis

Tortas "Pasakiškas medutis"

Prieš gerą dešimtį metų išgirdus "Medaus tortas" niekam nekildavo papildomų klausimų, nes visi žinojo kas tai per tortas, kokio skonio tikėtis ir kiekviena save gerbianti šeimininkė turėdavo savo slaptą receptą. Šiais laikais, kai viskas tobulėja ir niekas nestovi vietoje, išgirdus "Medaus tortas", jau nežinai ko tikėtis, nes jų yra tiek daug rūšių, kad neužtektų ir abiejų rankų pirštų suskaičiuoti. Kadangi aš užaugau su klasikiniu medučiu, kuris visada būdavo iš plonų meduolinių kočiotų lakštų, puoštas trupiniais ir cukraus pudra išbarstytu ornamentu, todėl man kaskart būna atradimas, kai užtinku receptą su slyvomis, riešutais, karamele ar dar kažkuo. Todėl viešai pasižadu, kad šiais metais išbandysiu kuo daugiau medaus tortų receptų su įvairiausiomis variacijomis (aš jau net "pagavau azartą" ieškoti kažko nematyto/negirdėto/neragauto).
O dabar siūlau paragauti man asmeniškai vieno iš skaniausių ir lengviausiai pagaminamų tortų. Beje, receptą radau kažkur interneto platybėse, kažkokiame rusaičių forume, jau su tokiu skambiu pavadinimu - "Pasakiškas medutis", bet kadangi pats tortas man laaabai skanus, tai pritardama autorei jį ir palikau :)


Lakštai:
4 v.š. medaus
2 a.š. sodos
300 g cukraus
80 g sviesto
4 v.š. vandens
4 kiaušiniai
5-6 st. miltų (man dažniausiai prireikia 7 st.)

Pertepimas:
800 g 30proc. grietinės
200 g cukraus pudros/cukraus
1 citrinos žievelė ir sultys
2 a.š. vanilinio cukraus
0,5 l 36proc grietinėlės
200 g kondensuoto pieno

Lakštai: sviestą ištirpinti dubenyje ant vandens garų (aš tirpinu tiesiogiai ant silpnos ugnies). Suberti sukrų, supilti vandenį ir maišant pakaitinti kol cukrus ištirps. Sudėti medų ir dar pakaitinti, kol medus ištirps. Maišant suberti sodą ir maišyti kol soda nustos putoti. Dubenį nuimti nuo garų vonelės ir dar į karštą masę suberti 2 st. miltų. Išmaišyti, uždengti ir palikti kol truputį pravės. Į pravėsusią tešlą, maišant, po vieną sumušti kiaušinius ir po stiklinę suberti likusius miltus. Užminkyti vidutinio minkštumo, prie rankų nelimpančią tešlą. Uždengti ir palikti 30 min. pastovėti kambario temperatūroje. Po pusvalandžio tešlą padalinti į vienodus gabalėlius (man gaunasi 9 lakštai 26 cm skersmens), plonai iškočioti (geriausia tai daryti iškart ant kepimo popieriaus), išpjauti norimo dydžio lakštą (galima išsipjauti ir jau iškepusi lakštą, bet man patogiau pjauti dar nekeptą), jį subadyti ir kepti apie 5 min, 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Iškepusius lakštus nuimti nuo kepimo popieriaus ir atvėsinti.
Pertepimas: šaltą grietinę sumaišyti su cukrumi, vanilinu, nutarkuota citrinos žievele, išspaustomis sultimis ir išplakti iki standaus, tiršto kremo. Atšaldytą grietinėlę suplakti iki lengvo sutirštėjimo. Nesustojus plakti supilti kondensuotą pieną ir išplakti iki tvirtų putų. Grietinę palengva įmaišyti į grietinėlę ir gausiai pertepti iškeptus lakštus (dar galima lakštus pašlakstyti šalta arbata ar skiestomis sultimis, bet nėra būtina). Suteptą tortą 30 min. palaikyti kambario temperatūroje, tada nakčiai dėti į šaldytuvą, o ryte papuošti ir skanauti.
Skanaus!





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą