2014 m. spalio 5 d., sekmadienis

Švelnusis obuolių pyragas

Metuose yra keletas dienų, kai prisimenu mokyklą, mokytojus, klasiokus. Viena iš tų dienų yra šiandien - tarptautinė mokytojų diena, kurios mes, mokiniai, laukdavome ne mažiau už mokytojus. Priežastis aiški - tądien pirmų pamokų dažniausiai nebūdavo, o ir visos likusios būdavo ne tokios rimtos kaip kasdien.
Per dvylika mokykloje praleistų metų turėjau 3 klasės auklėtojas: labai mylėtą pačią pirmąją, labai gerbtą antrąją ir labai keistą ir įdomią trečiąją. Prisiminus dvi pirmąsias visada šypteliu, taip gera širdy palieka ir nejučiom mintimis nusikeliu į vaikystę, į savo "vintažinę" mokyklą, kai vienintelis išskirtinumas, kuriuo galejai pasipuikuoti, buvo spalvoti sąsiuviniai. Kai per pertraukas strimgalviais lėkdavome į lauką per gumą pašokinėti. Kai po savaitgalio, grįžę iš kaimų, nešdavome mokytojai glėbius astrų. Už nieką, tiesiog kad klasėje būtų gražiau. Kai bandelė valgykloje kainavo vos kelias kapeikas ir buvo tokia skani....
Nors šitas pyragas ir neprilygsta mokyklinėms bandelėms, bet tikrai labai skanus ir manau visai pelnytai keletą kartų valgytojų buvo pavadintas tortu. Pyragą labai papuošia savaime atsirandančios "ašarėlės", kurios valgant labai gražiai tįsta. Saldus ir purus it debesėlis viršutinis sluoksnis sudaro labai gerą kontrastą su rūgštesniais obuoliais (naudojau antaninius). Bet svarbiausia - minimaliai pastangų ir produktų reikalaujanti darbo eiga ir nuostabus galutinis rezultatas.
P.S. pyragas tikrai ne saldumų mėgėjams (bet visada galima užbarstyti papildomą normą cukraus:) )


4 obuoliai,
3 kiaušiniai,
200 g miltų,
125 g cukraus,
100 g sviesto,
3 v.š. grietinės,
1 a.š. vanilinio cukraus arba keletas lašų vanilės ekstrakto,
cukraus pudra,
cinamonas

Obuolius nulupti, pašalinti sėklas, supjaustyti skiltelėmis ir sumaišyti su grietine.
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir ištrinti su 50 g cukraus. Suberti miltus ir įmaišyti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą (jei tešla limpa prie rankų, įberti dar miltų). Tešlą iškočioti, kloti į formą, ant viršaus sudėti obuolius ir užbarstyti juos cinamonu ir cukraus pudra (jei obuoliai labai saldūs, tuomet cukraus pudra nėra būtina), ir pašauti kepti į 180laipsnių orkaitę, 20-25 min.
Kiaušinių baltymus išplakti su likusiu cukrumi ir vanile iki standžių putų. Plakinį tolygiai paskirstyti ant iškepto pyrago ir dar pakepti 5-7 min. Truputį atvėsinti orkaitėje, o tada ištraukti ir leisti visiškai atvėsti kambario temperatūroje. Skaniausias ir gražiausias kitą dieną, kai susistovi ir kai pasipuošia mažais, saldžiais lašeliais.
Skanaus!

"Darbštuolė. Obuolių pyragai" ir koreguotas pagal mane










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą