2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Gardūs varškės sausainiai "Žvejo akys"

Mano vaikystė prabėgo tarp grybukų, voveruškų, eklerų, saldžiu kremu įdarytų vaflių, spalvotų cukraus pudros rožyčių,  vienaukščių ir dviaukščių tortų ir tarp panašių skanėstų. Nieko nuostabaus, mano mama pagal užsakymus visa tai kepdavo namuose. Gal todėl ir aš pati į virtuvę grįžau po daugiau nei dvidešimties metų.... O iš tos kvapnios vaikystės iškyla pora tkrai skanių kepinių: mamos obuolių pyragas, keptas banguotoje kepimo formoje, ir sausainiai labai keistu pavadinimu (kuris man niekada nepatiko) - "Žvejo akys". Pastaruosius šiandien ir nutariau išsikepti, nes jau keletą dienų tas prisiminimas, apie minkštučius varškėtinukus saisainius, neduoda ramybės. O ir gaminimas labai paprastas. O ir dingsta iš lėkštės vos tik iškepę :) Vienas minusas - kaip ir visi varškės gaminiai greitai truputį sukietėja, todėl skaniausia valgyti vos šiltus....


Tešlai:
500 g varškės (tinka ir saldžių sūrelių masė)
cukraus pagal skonį, jei varškė nesaldi
6 kiaušinių tryniai
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus
250 g miltų

Aptepimui:
6 kiaušinių baltymai

4 v.š. cukraus (arba daugiau/pagal skonį)

Varškę pertrinti per sietelį ir įdėti cukraus (jei tai paprasta varškė) ir vanilinio cukraus. Sudėti kiaušinių trynius ir gerai išmaišyti. Miltus persijoti su kepimo milteliais ir įmaišyti į varškę. Tešla turi gautis truputį lipni. Tada valandai dėti į šaldytuvą. Prieš baigiant tešlai šąlti kiaušinių baltymus su cukrumi išplakti iki standžių putų. Išėmus iš šaldytuvo tešlą padalinti į 4 dalis ir iškočioti, ant miltais pabarstyto stalo, maždaug 3 mm storio lakštus. Juos ištepti baltymų plakiniu ir susukus į volelį supjaustyti maždaug 1 cm storio gabalėliais. Dėti į kepimo skardą, viršų dar patepti baltymų plakiniu ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 20 min.
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą