2016 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Karamelinis medaus tortas su apelsininiu kremu

Juk būna taip, kad pamatai, paskaitai ir niekaip iš galvos neišmeti. Man taip nutiko su šiuo tortu. Pirmiausia pamačiau pas Elena Demyanko, po to perskaičiau Russian Foodie. Ir taip tas tortas mano mintyse brendo gerus keturis mėnesius. Pirminis variantas buvo jį pasigaminti kalėdoms, nes apelsinai ir medaus tortas tiesiog sutverti Kalėdoms. Nepavyko (darbai, namai ir pan.). Atidėjau mėnesiui ir planavau išsikepti savo gimtadieniui. Vėl tie patys rūpesčiai ir tortas nukeliamas Valentinui. Net nepajutau kaip tas Valentinas atėjo ir išėjo, o tortas vėl nekeptas. Galiausiai susikaupiau ir iškepiau mažosios gimtadieniui. Ir beliko tik nagus graužtis, kad taip ilgai atidėliojau, nes tortas pranoko visus lūkesčius ir mažiau nei per parą nebeliko nė trupinėlio. O svarbiausia, kad mano mažasis gurmanas, kuris paprastai valgo tik vieną šokoladinį tortą, nuo šito medučio negalėjo atsitraukti (dabar aš neatsiginu prašymų iškepti vėl) :)
Dabar apie patį tortą. Aš mėgstu tortus sutepti vėlai vakare, tad neišimtis buvo ir šitas. Išsiviriau apelsininį kremą (beje, termometro neturiu, tai kaitinant pasiklioviau savo nuojauta), viską pasiruošiau ir atsidariau maskarponės indelį.... o ten staigmena - šlapio smėlio pavidalo turinys (tikriausiai parduotuvėje/transportuojant ji buvo sušalusi). Nieko kito nebeliko, kaip tik laukti ryto. Bet nebūtų to blogo, kas neišeitų į gerą. Apelsininis kremas, parą praleidęs šaldytuve gerokai sutirštėjo ir atsiskleidė visu savo skanumu, todėl tikrai rekomenduoju jį gaminti iš vakaro. Originaliame recepte į kremą dedamas bananas, bet kadangi aš gaminau pagal savo mylimą Russian Foodie, tai banano nedėjau.  Beje, lakštų tešla gaunasi truputį trapi, bet "pailsėjusi" maistinėje plėvelėje tampa labai elastinga ir maloni (ir skani, tiems kas mėgsta žalią tešlą karts nuo karto paragauti :) ). Iš duoto kiekio gaunasi apie 9 lakštus (18-20 cm skersmens). Aš kepiau iš dvigubos normos, tai man gavosi 8 lakštai (28 cm skersmens) ir dariau pusantros normos kremo (sutepiau 5 lakštus ir kraštams dar užteko).


Lakštai:
390 g miltų
155 g cukraus
110 g sviesto
90 g kiaušinių (maždaug 1,5 kiaušinio)
63 g skysto medaus
9 g sodos
2,5 g citrinos rūgšties

Kremas:
360 g maskarponės
50 g cukraus pudros
300 g plikyto apelsininio kremo (nesvėriau, sudėjau visą kiek gavosi)
150 g riebios grietinės

Plikytas apelsininis kremas:
150 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
150 g cukraus
1-2 apelsinų nutarkuotos žievelės
200 g kiaušiniš (maždaug 4,5 kiaušinio)
112 g sviesto

Plikytas apelsininis kremas: metaliniame dubenyje sumaišyti cukrų, sultis, žieveles, kiaušinius ir dėti ant garų vonelės (dubuo neturi liestis su vandeniu). Pamaišant kaitinti kol temperatūra pakils iki 84 laipsnių, o pats kremas taps pakankamai tirštas. Dubenį nuimti nuo garų ir truputį atvėsinti. Sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės. Kremą suplakti blenderiu ir atvėsinti šaldytuve.
Lakštai: į storadugnį puodą suberti cukrų ir dėti ant vidutinės ugnies. Kai tik cukrus pradės tirpti, sumažinti ugnį ir toliau kaitinti. Kad greičiau cukrus tirptų, puodą galima pavartyti į šonus, tik jokiu būdu nemaišyti šaukštu. Kai visas cukrus ištirps ir įgaus karamelės spalvą, nuimti nuo ugnies, supilti medų ir išmaišyti. Supilti karštą tirpintą sviestą (būtinai karštą, nes kitaip karamelė sušoks į gumuliukus) ir gerai išmaišius, kartais vis pamaišant, atvėsinti iki 70 laipsnių (maždaug 10 min.). Į pravėsusią karamelę suberti 1/3 miltų, sudėti visus kiaušinius ir išmaišyti. Maišant suberti sodą su citrinos rūgštimi (negesintą, tiesiog imti ir suberti), likusius miltus ir gerai išminkyti. Tešlą suminkyti į rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti kambario temperatūroje 30 min. Atvėsusią tešlą padalinti į lygias dalis ir plonai iškočioti ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus (galima iškart iš tešlos išpjauti norimo dydžio apskritimą, o galima pjauti ir jau iškepusį lakštą, kaip kam patogiau), subadyti (šakute) ir kepti keletą minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Kremas: maskarponę suplakti su grietine ir cukraus pudra. Palengva įmaišyti apelsininį kremą ir išmaišyti iki vientiso, tiršto kremo.
Torto surinkimas: kiekvieną lakštą gausiai sutepti kremu (aš dar pašlakščiau šviežiai spaustomis apelsinų sultimis) ir pernakt palaikyti šaldytuve.
Skanaus!
Russian Foodie


6 komentarai: