2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Kiaulienos šonkauliai su obuolių padažu ir bulvių koše su varške

Kartais visai smagu sodyboje padirbėti, o po to sėsti prie ūkiškai sotaus vakarienės stalo. Taip buvo ir vakar: grėbėm lapus, aprišom obelaites, parsivežėm per vasarą užaugusių daržovių atsargų ir puolėm, kaip kokie išbadėję, doroti šonkaulius. O buvo tikrai skanu. Keista, net nesitikėjau, nors ir žinojau, kad kiauliena puikiai dera su obuoliais, bet man, nepratusiai prie tokių derinių buvo tikrai keistai skanu. O kadangi taip gerai pavyko, tai dalinuosi su visais.


apie 1 kg kiaulienos šonkaulių
4 morkos
1 svogūnas
3 obuoliai (aš naudojau rūgštesnius, Antaninius)
2-3 šakelės rozmarino (naudojau džiovintą)
2 v.š. svarainių sirupo
2 v.š. medaus
2-3 v.š. obuolių acto
druskos
maltų juodųjų pipirų
laurų lapų ir kvapiųjų pipirų žirnelių (pagal skonį)
aliejaus kepimui

Bulvių košei su varške
1-1,5 kg bulvių
250 g varškės
150 ml pieno
50 g sviesto
1 svogūnas
150 g šviežios arba rūkytos šoninės
žiupsnelis tarkuoto muskato
druskos

Obuolių padažui
5-6 rūgštūs obuoliai (aš ir vėl naudojau Antaninius)
2 gvazdikėliai
2 v.š. rudojo cukraus
3-5 cm šviežio imbiero šaknies

Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas (aš dar ir odelę nulupau, ko pasekoje gavosi visiška košė). Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (aš pyliau daugiau, nes mano gaminamas kiekis buvo truputį didesnis), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.


Troškinti kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens.  Man prireikė visam troškinimui lygiai valandos. O po valandos jau visi namai kvepėjo :)

Va kas gaunasi, kai obuoliai nulupti

Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.
Kol šonkauliai troškinasi, paruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.
Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.
Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti/sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti blenderiu (man pakako ir su šaukštu pamaigyti).


Šonkaulius patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.
Skanaus!

Skonių kolekcija Nr.06

1 komentaras:

  1. Kviečiu pažaisti blogerių žaidimą, plačiau čia
    http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/12/blogeriu-zaidimas-11.html

    AtsakytiPanaikinti