2015 m. liepos 17 d., penktadienis

Tortas "Juodasis Bruklinas"

Kartais būna, kad vartai žurnalą, pamatai nuotrauką ir ta nuotrauka stovi atmintyje ištisus mėnesius, kol galiausiai susikaupi ir atkartoji tai, ką matei. Taip nutiko ir man. Vos tik pamačiau "Juodojo Bruklino" nuotraukas, net neskaičiusi recepto jau žinojau, kad anksčiau ar vėliau aš jį kepsiu. Ir štai pagaliau atėjo ta ilgai laukta diena, kai jis savo eilės laukia mano šaldytuve. Tortas labai šokoladinis, labai sotus, sodraus sunkaus skonio ir (bent jau man) su neįprastu plikytu šokoladiniu pertepimu. Šokolado mėgėjams tai rojus žemėje.
Dabar technologiniai dalykai. Nors recepte rašoma, kad kepti 21 cm apvalioje skardoje, bet pamačiusi koks tešlos kiekis gaunasi, kepiau 26 cm ir buvo pats tas. Pati tešla net neprimena biskvito tešlos - tiršta kaip seno gero kekso, bet iškyla nepriekaištingai ir prapjovus biskvitas buvo labai porėtas. Kremo man tikrai per daug. Kepant kitąkart gal net perpus sumažinčiau, nes sutepiau tortą, aptepiau šonus, viršų ir dar nemažai liko. Tiesa, originale tortas buvo su trimis pertepimais ir keturiais biskvitais.


Biskvitas:
125 g minkšto sviesto
250 g šviesaus rudo cukraus
1 a.š. vanilės ekstrakto (dėjau 1 v.š. vanilinio cukraus)
3 kiaušiniai
275 g miltų
50 g kakavos
1 a.š. sodos
1 a.š. kepimo miltelių
200 ml pieno

Kremas:
75 g krakmolo
600 ml pieno
250 g šviesaus rudo cukraus
2 v.š. cukraus sirupo
125 g kakavos
1 a.š. vanilės ekstrakto (dėjau 1 v.š. vanilinio cukraus)
125 g sviesto

Biskvitas: sviestą išplakti su cukrumi ir vanile. Nesustojant plakti, po vieną sumušti kiaušinius. Miltus sumaišyti su kakava, soda, kepimo milteliais ir pakaitomis su pienu sudėti į plakamą masę. Gerai išmaišyti ir supylus į kepimo formą kepti apie 1 val. (arba iki sauso pagaliuko), 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Kremas: krakmolą sumaišyti su 150 ml pieno ir gerai išmaišyti. Likusį pieną supilti į puodą, suberti cukrų, kakavą, supilti sirupą ir pastačius ant vidutinės ugnies maišant pakaitinti iki užvirimo burbuliukų, kol cukrus visiškai ištirps. Nuimti nuo ugnies ir nuolat maišant šluotele, plona srovele, supilti pieno-krakmolo mišinį. Puodą dėti atgal ant vidutinės ugnies ir nuolat maišant pakaitinti iki sutirštėjimo. Nuimti nuo ugnies, supilti vanilę, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir gerai išmaišyti, kad sviestas ištirptų. Palikti visiškai atvėsti.
Surinkimas: biskvitą perpjauti į tris lygias dalis ir sutepti atvėsusiu kremu. Paruoštą tortą prieš patiekiant bent 2 val. palaikyti šaldytuve.
Skanaus!
Изысканая выпечка

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą